Historie

Historie

Baumann 54 jaar horeca 1963 – 2017

In 1963 begonnen de ouders van John Baumann, Jan en Ans Baumann, een patat en ijs bedrijf in de Paul Krügerstraat in Rotterdam-Zuid. De broer van John, Ger, ging ook aan de slag in de zaak. De vader van John was heel trots want hij had alles zelf gemaakt, de frituur, oven, de toonbank enz…

SnackbarFoto © café-baumann.nl

Inmiddels was het 1967 en begon John Baumann, ook mee te werken. Hetgeen begon eerst met lege flesjes verzamelen en sorteren. Toen was het nog de naam “ Snackbar Baumann ”, die vaak geopend was tot ‘s nachts 3 á 4  uur. Het was flink aanpakken want het was er altijd behoorlijk druk. In 1973 begon John’s vader er een café bij aan de Maashaven, ook dit met veel succes!

baumann-maashvnFoto © café-baumann.nl

In 1984 moest de snackbar helaas worden gesloopt, dus ging John (inmiddels getrouwd met Ria) ook werken in het café samen met Ger en Henny (Henny de vrouw van Ger). Het was een geweldige tijd. In 1987 besloten John en Ria om een eigen zaak op te starten, “Café Baumann“. Na een speurtocht zijn ze op de Rotterdamsedijk te Schiedam terecht gekomen. En waar het café, zoals wij anno nu kennen, nog steeds zit.

Baumann_1937Met dank aan de beeldbank Schiedam [Auteur Hema ©]

Het café in het begin van 1937 voordat John en Ria het betrokken zag er uit zoals op de foto hierboven. John zijn broer Ger en schoonzus Henny bleven werken in het café aan de Maashaven, jammer genoeg werd dit café in 1998 gesloopt. En zo kwam er een einde aan een lange en gezellige periode Rotterdam-Zuid. Vanaf die tijd besloten John en Ria dat Café Baumann maar “ Eetcafé Baumann ” moest heten. En zo heet het nog steeds.

Baumann SchiedamFoto © café-baumann.nl

En na jaren hard werken en een beetje personeel erbij en de inzet van “ti ta tover Ria” in de keuken, is het Eetcafé inmiddels (reeds 2003) een flink bedrijf geworden met dezelfde naamsbekendheid en gezelligheid zoals vroeger! Leon Wijmans sinds 1989 in dienst en is er nog altijd werkzaam en is vaak gezien als een steunpilaar bij Eetcafé Baumann. Na 2003 is het einde nog niet in zicht en bleven John en Ria met hart en ziel werken aan een fantastisch bedrijf!

Na het komen en gaan van personeelsleden zijn er ook twee kinderen gekomen in ons drukke café leven, Michael en Chantal. Dus tussen het serveren, koken, entertainen, organiseren, afwassen, schoonmaken en het personeel aansturen was er dan ook het opvoeden van 2 kinderen. Waarvan één van de twee later een grote rol ging vervullen in het café.

MichaelFoto © café-baumann.nl

Michael had niet de intensie om het werk van zijn vader over te nemen. Er werd hier en daar, jawel net zoals zijn vader vroeger, flesjes verzameld en gesorteerd. En later werd er ook geholpen achter de bar met het schenken van drank en het uitserveren van diversen maaltijden. Maar het was maar mondjes maat dat Michael dit deed. Daarin tegen was Chantal meer in voor het werken in het Eetcafé.

Ze was er uren te vinden en deed, toen ze dat mocht, bijna volledig meewerken. Tijdens een werkstage in Spanje leerde ze Sjef Desaunois kennen. Chantal stond in de bediening, en Sjef in de keuken. Al snel sloeg de vonk over en bij terugkomst in Nederland kon Sjef ook aan de slag in de keuken van Eetcafe Baumann.  Na een verloop van een aantal jaren was de relatie tussen Chantal en Sjef zo goed dat er een lieve dochter was geboren, Ashley. En dat resulteerde dan weer dat er een trouwerij kwam. Inmiddels zijn we aangekomen in het jaar 2007.

sjef_chantalFoto © café-baumann.nl

John en Ria zijn ook vanaf die tijd wat terug getreden en hebben het leeuwendeel overgelaten aan Chantal en Sjef en aan alle personeelsleden die daar op dat moment werkte. Daarbij kon er ook gerekend worden op de ervaring van Leon. Op 5 April 2011 was het dan zover John en Ria gaven de scepter over aan hun dochter Chantal samen met haar man Sjef. Die inmiddels ook al een 2e kind hadden gekregen, een lieve zoon, Jayden.

JaydenFoto © café-baumann.nl

Medio 2017 is het nog steeds zo dat de naamsbekendheid en de gezelligheid, zoals men 54jaar geleden begon, bovenaan staat. Inmiddels konden John en Ria het drukke horeca leven niet achter zich laten en zijn weer volop aanwezig in het Eetcafé. En ook Michael is bijna fulltime aan het werk voor de zaak.

Op vrijdag 8 juli 2016 is er in de familie Baumann wederom een gezinsuitbreiding. Michael en zijn vriendin Susanne zijn de gelukkige ouders geworden van hun lieve zoon “Sam Jesse”. John en Ria kunnen en mogen wederom, als opa en oma, trots zijn op dit mooie wonder in de familie. Zo is het nageslacht goed aanwezig om de naam Baumann als eetcafé voort te kunnen zetten, mits de interesse er dan wel is. En dit is zeker iets waar de gehele familie Baumann trots op kan zijn.

image
Foto © café-baumann.nl

Dus voor diegene die deze gezellige familiaire sfeer wil proeven zou eens langs moeten gaan bij ” Eetcafé C.J. Baumann “. Of als u wilt genieten van één van onze heerlijke menu’s bent u ook van harte welkom.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail